Bijeenkomsten, Boekenraven, Reviews

King of Scars (De Verminkte Koning) – Leigh Bardugo

De website waar het verslag van onze Boekenraven besprekingen werd geplaatst is helaas al een tijdje uit de lucht. De komende 6 weken zullen we daarom deze recensies opnieuw op de nieuwe website ter beschikking stellen! De recensies zijn dus wel wat ouder, houd daar rekening mee! Op 5 juli 2019 was de eerste bijeenkomst van “de Boekenraven”. Hier hebben wij elkaar leren kennen en hebben we ons eerste boek besproken: “King of Scars“. Hieronder kunnen jullie lezen wat wij van dit eerste boek vonden. Ook omschrijf ik hoe de bijeenkomst is verlopen en wat de andere meiden er van vonden!

Waarom “de Verminkte Koning

Om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken over de eerste ontmoeting, moet je natuurlijk met een goed boek komen. Leigh Bardugo is een ontzettend bekende schrijfster in het Young Adult genre. Haar boeken hebben meerdere prijzen gewonnen. Naast dat de inhoud door jonge lezers ontzettend gewaardeerd wordt, zorgt ze er altijd voor dat de kaften van haar boeken een plaatje zijn voor in je boekenkast. Aangezien zij net een nieuwe duologie had aangekondigd, met als eerste boek “King of Scars“, was onze keuze snel gemaakt. Veel meiden die lid wilden worden van de club lezen Engels, maar om niemand buiten te sluiten moest er natuurlijk ook een vertaling beschikbaar zijn. Aangezien Blossom Books in juni de vertaling heeft uitgebracht, kwam dit perfect uit.

King of Scars” speelt zich 3 jaar af na de grote oorlog uit de vorige boeken. Net als bij veel andere recentelijke boeken, staat er boven elk hoofdstuk vanuit wiens perspectief je het verhaal beleeft. De verschillende personages die je volgt zijn Nikolai, Zoya, Nina en Isaak. Op Isaak na, zijn alle personages al bekend vanuit vorige boeken.

De Grishaverse

De wereld waarin dit boek zich afspeelt, wordt ook wel “The Grishaverse” genoemd. De “Nikolai Duology” is hierin de derde serie die Leigh Bardugo schrijft. Vooraf werd dit boek aangeprezen als een losstaand verhaal. Ik kan alvast verklappen dat wij unaniem hebben besloten dat dit niet het geval was. Ikzelf heb de eerste 6 boeken uit deze wereld niet gelezen. Ik heb er dan ook 300 pagina’s over gedaan, om te begrijpen wie de personages waren. Ook was mij volkomen onduidelijk uit welk land ze kwamen, bij welke kant ze hoorden, wat hun doel was en hun onderlinge relaties. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en maakt het heel erg moeilijk om een recensie te schrijven.

Het verhaal speelt zich af rondom koning Nikolai. Hij zit aan het begin van het boek al een aantal jaren op de troon, maar de relaties met andere landen staan flink onder druk. Hij probeert om samen met Zoya, zijn generaal, landen te vriend te houden en financieel overeind te blijven. Daarnaast heeft hij sinds zijn laatste gevecht een letterlijk monster in zijn lijf, dat af en toe ‘s nachts om de hoek komt kijken om zijn honger te stillen. Zoya en Nikolai zijn wanhopig op zoek naar een medicijn, terwijl zowel de onderhandelingen als het gedrag van het monster continu de boel verstieren.

Daarnaast is Nina op pad om Grisha te redden. Grisha zijn mensen met magie, die zeker nog niet overal worden getolereerd. Nina is weggestuurd, zodat ze wat afleiding heeft van haar eigen leven. Ze is net haar man Matthias verloren en heeft dit absoluut nog geen plaatsje kunnen geven.

De bijeenkomst

Tempo

Een stuk of 7 mensen hebben met “King of Scars” meegelezen. Wij van de Boekenraven vonden dit een ontzettend goed begin. Op de bijeenkomst zelf waren 4 mensen aanwezig. Onder het genot van een drankje en een hapje hebben wij het boek besproken. Twee van ons waren nog niet bekend met de boeken van Leigh Bardugo. Wij hadden dan ook beduidend meer moeite met het volgen van het boek. Iedereen was het er over eens dat de laatste honderd pagina’s van het boek heel spannend waren. Eigenlijk waren deze pagina’s de reden dat het boek de moeite waard is. Het begin van het boek daarentegen gaat ontzettend langzaam en is totaal niet te volgen als je de rest van de boeken niet gelezen hebt.

Liefde

Wat ons verder opviel was de afwezigheid van liefde in het verhaal. Er wordt natuurlijk wel een beetje geflirt en het verlies van Nina haar man speelt een grote rol. Toch bleef het cliché liefdesverhaal uit en dat vonden wij eigenlijk allemaal wel een verademing. Het is leuk om een liefde tussen twee personages te zien groeien, maar in veel boeken gaat dit altijd zo ongeloofwaardig snel. In “King of SCars” worden zeker wat beginnende romances aangekondigd, maar verloopt alles in een realistisch tempo. Ook komt het eeuwige standaardkoppel (hele knappe jongen met heel erg knap ondergewaardeerd meisje) niet in het verhaal voor.

Nederlands

Aangezien alle aanwezigen het boek in het Engels hebben gelezen, kunnen wij niet veel zeggen over de vertaling. Wel vinden wij de titel “De Verminkte Koning” een ontzettend slechte vertaling van “King of Scars“. Het gaat namelijk niet om de fysieke littekens die Nikolai met zich meedraagt. Het gaat vooral om zijn mentale littekens en de littekens van zijn land.

Leigh Bardugo heeft de verschillende landen in haar universum gebaseerd op landen op onze Aarde. Het land “Ketterdam” is dan ook gebaseerd op Nederland. Blijkbaar wordt dit in andere delen nog verder uitgebuit door ook woorden als hutspot te gebruiken. In dit deel kwamen er echter ook al flink wat Nederlandse woorden voorbij. Dit was erg leuk om in de Engels variant tegen te komen en geeft duidelijk aan hoeveel vooronderzoek er gedaan is door de schrijfster.

Isaak

De rol van Isaak vonden wij allemaal heel erg verrassend. Deze onschuldige jongen neemt uit pure trouw de plek van Nikolai over als deze verdwijnt. Je volgt het leven van deze eerlijke en lieve jongen op een hele bijzondere manier. Ook is hij een leuke afwisseling met de andere karakters. Zowel Nikolai en Zoya als Nina zijn hele sterke en zelfverzekerde karakters. Om er iemand tussen te hebben die niet zo zeker is van zijn zaak en ook wel eens domme fouten maakt, is heel erg leuk en verrassend.

Voor een eerste keer vonden wij de bijeenkomst ontzettend geslaagd! Wil je meer informatie over ons om de volgende keer ook mee te kunnen lezen? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie achter!


Beoordeling: 7,5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *