Bijeenkomsten, Boekenraven, Reviews

Sky in the Deep (De Hemel in het IJs) – Adrienne Young

Titel: De Hemel in het IJs
Auteur: Adrienne Young

De website waar het verslag van onze Boekenraven besprekingen werd geplaatst is helaas al een tijdje uit de lucht. De komende 6 weken zullen we daarom deze recensies opnieuw op de nieuwe website ter beschikking stellen! De recensies zijn dus wel wat ouder, houd daar rekening mee! Na “King of Scars” in juli, bespraken de Boekenraven vrijdag 18 oktober een nieuw boek. We hadden de vorige keer besloten “Sky in the Deep” te bespreken van Adrienne Young. Een debuut dat overal de hemel in geprezen wordt, echt een boek voor ons dus!

Waarom “Sky in the Deep

Om de Boekenraven voor iedereen toegankelijk te maken, kiezen we altijd een boek dat zowel in het Engels als in het Nederlands is verschenen. Verder kiezen we altijd boeken die onder het Young Adult Fantasy genre vallen. Sinds de vorige bespreking hebben we aan deze eisen toegevoegd dat het boek een alleenstaand boek of het eerste deel van een serie moet zijn. “Sky in the Deep” voldoet perfect aan al deze eisen. Daarnaast is Adrienne Young ook nog een debuterende schrijfster. Dit vind ik persoonlijk altijd extra leuk, omdat je iemand echt ziet groeien als schrijver als je vanaf het eerste boek meeleest.

Sky in the Deep

Het verhaal gaat over de 17-jarige Eelyn. Haar leven bestaat volledig uit oorlog voeren. Dat is ook niet zo gek, want zij is de Viking-dochter van een belangrijke strijder in haar clan; de Aska. Al zo lang als men kan herinneren vechten de Aska tegen hun aartsvijanden de Riki. Waarom men dit doet, weten ze eigenlijk niet meer, maar niemand zet hier ooit zijn vraagtekens bij. Eelyn geniet van het leven als Viking. Het is bruut, maar eenvoudig. Zij en haar beste vriendin Myra lijken een onverslaanbaar team en dat is alles wat telt.

Haar simpele leven wordt echter verstoord als Eelyn haar overleden broer denkt te zien. Haar broer, vijf jaar geleden overleden in de strijd, die nu vecht voor de Riki. In een vlaag van verwarring wordt Eelyn meegenomen door de Riki. Wat ze daar aantreft is het allerlaatste wat ze verwacht had…

De Bijeenkomst

Tempo

Waar er de vorige keer 4 mensen aanwezig waren, zaten er bij de bespreking van “Sky in the Deep” al 7 mensen aan tafel. Dit vonden wij een hele grote vooruitgang. Het eerste waar we meteen over begonnen te praten was het tempo van het boek. Wij vonden allemaal dat het boek mooi en rustig werd opgebouwd. Adrienne Young neemt de tijd om haar karakters te ontwikkelen en een mooie wereld te creëren. Het einde is echter ineens gehaast. Alsof Adrienne Young het boek niet te dik wilde maken om “Sky in the Deep” toegankelijk te houden. Wat ons betreft was dit totaal niet nodig. Het boek las heerlijk makkelijk weg en had wat ons betreft best wat langer mogen duren.

Liefde

Een verademing in “Sky in the Deep” was de liefde. Alle relaties binnen het boek zijn prachtig en realistisch geschreven. Een eerste instantie is dit vooral de gecompliceerde liefde tussen Eelyn en haar broer Iri. Later komt hier de relatie tussen deze kinderen en hun vader bij. Ook de relatie tussen Iri en zijn nieuwe gezin is ingewikkeld, maar realistisch bedacht. Als klapper op de vuurpijl komt de romantische relatie tussen Eelyn en Fiske. Deze is onvermijdelijk en ziet echt werkelijk iedereen aankomen. Toch is hij prachtig en realistisch neergezet. Niets gaat te snel en het wordt ook totaal niet cliché gebracht aan de lezer.

Karakterontwikkeling

Alle karakters in het boek maken een ontzettende ontwikkeling door. Natuurlijk valt dit vooral op bij Eelyn, Iri en Fiske, de hoofdpersonages. Ook de vader van Eelyn en Iri en Eelyns beste vriendin Myra groeien in het boek. Doordat je met heen mee groeit ga je van alle karakters houden. Dit is ontzettend bijzonder gedaan. Ik heb al een flink aantal keer het woord realistisch gebruikt. Toch is dit misschien wel wat mij het meest is bijgebleven. Alle karakters zijn zo gewoon. Je kunt je bijna voorstellen dat jij één van de karakters bent. ‘Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan’ is een gedachte die vaak bij mij is opgekomen tijdens het lezen. Dat maakt een boek veel leuker om te lezen wat mij betreft.

Originaliteit

We waren allemaal verbaasd over de originaliteit van “Sky in the Deep“. Sowieso zijn er weinig Young Adult boeken die zich afspelen in de Vikingwereld. Adrienne Young heeft een mooie wereld geschetst waar wij graag meer over zouden lezen. Toch zijn wij blij dat dit boek geen opening van een serie is. Er is recentelijk wel een boek uitgekomen dat zich in dezelfde wereld afspeelt, maar je hoeft er dit boek niet voor gelezen te hebben. Schrijvers lijken tegenwoordig zelden nog op zichzelf staande boeken te schrijven. “Sky in the Deep” is echter een fantastisch voorbeeld van zo’n boek. Aan het einde is het verhaal helemaal afgerond.

Absoluut een aanrader voor alle Young Adult lezers!


Beoordeling: 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *